Fredag 29juni: Saltoluokta – Sitojaure – Saltoluokta

29 juni, 2018 0 av antonhallor

Tänkte att jag spränger in ett inlägg såhär denna eftermiddag nu när läget är väldigt lugnt.

Jag har klurat ut en ny och rolig utmaning för mig själv som jag ska genomföra någon gång i sommar, springa till Kebnekaise och tillbaka. Planen är tre övernattningar och en toppbestigning så fort jag klarar. Ingen tanke på tid utan mest för mig själv, se hur mycket kroppen klarar och ett bra mål att träna inför. Så det var lika bra att börja träna inför det tänkte jag.

Igår köpte jag reselakan, packade min ryggsäck, nojjade hela dagen och eftermiddagen fram och tillbaka om vad jag skulle ta med mig, nervös och packade om, duschade, böt om och till slut kom jag iväg. Hade med mig (totalt 1500g (?)):

– lätt skaljacka
– lätta skaljacksbyxor
– en chokladkaka
– en halv tejprulle
– kalsong och extra strumpor
– mössa
– väntar
– sidenlakan
– köpt torkad mat (1 port. 600kcal. 128g)
– chokladpulver för 2p.
– ull-t-shirt
– spork (kniv/gaffel/sked i ett)

Hade inte med:
– vattenflaska
– någon sjukvård
– vatten/dryck (uppenbarligen)
– visselpipa
– andra skor
– handuk
– tandkräm/tandborste
– ordentlig frukost
– kompass
– vasselin
– powerbank
– liggerunderlag
– myggnät/myggsalva
etc.

Nåväl.

Det började med att jag sprang rakt upp på Måskostjåhkkå (1420möh). Sprang så rakt på jag kunde från stationen och chansade att jag kunde klättra uppför klipporna halvvägs. Väl där var det på gränsen men det gick, annars hade jag fått springa runt världens omväg. Väl uppe på toppen snöade det lite lätt i den kraftiga vinden, då förstod jag varför det inte kändes speciellt varmt.  Sprang ned och vidare längs bergskammarna ned till Sitojaure. Hur fint som helst. Kommer fram efter 3:10 – 24km och 1230m stigning. Magiskt.

Häller i kokade vatten i min torkade mat enligt instruktioner, äter den mödosamt och blir faktiskt ändå halvmätt efteråt vilket var överraskande väl. Somnar sedan gott i sängen kl. 23, tidigare än någonsin här uppe. Vaknar därför pigg kl. 7 och har ätit min superlätta frukost så att jag är klar att lämna Sitojaure kl. 07:55. Tänker att det blir tufft och långt hem, men första 5km i den lätta uppförsbacken känns som 2km. Hemvägen sen längs kungsleden präglas av lätt kropp som älskar att springa, njuter hela vägen hem. Hade gissat att 2h är en rimlig tid på dem 19,7km hem, men klockar 1:47h och inser att det gått betydligt snabbare än jag trott. 5:27min/km. Hur är detta möjligt med tanke på att jag spenderade hela gårdagens eftermiddag med att springa i kuperad fjällmiljö i över tre timmar? Nåja, rider på vågen av styrka och ler.

Några få bilder:

På toppen av någon topp utan namn.

Dalen ned, mycket snö kvar, väldigt fint och orört.

Glad över att ha klättrat över 1020höjmeter och känna nyfallen snö på toppen.

 

Tack för nu. Nu väntar lite festligheter ikväll, imorgon tillbaka till arbetet och sedan väntar fyra dagars kvällsservering innan nästa ledighet. Ser fram emot att då kanske bestiga Ahkka (2015möh) som är ett av Sveriges högsta berg. Vi får se. Hade!