Torsdag 14Juni: Introt slut, nu kör vi!

14 juni, 2018 0 av antonhallor

Så var det slut på introt här på Saltoluokta.

Ligger och tar igen mig efter några hektiska dagar här norr om polcirkeln. Har börjat lärt känna mina kollegor, stationen och även bekantat mig med mitt jobb som servitör. Känns bra, är riktigt sugen på att göra ett bra jobb, mest för att visa alla gäster och kollegor här hur bra man kan vara som servitör. Vill överraska. Har en bra känsla!

I förrgår sprang jag och Alexander upp till vårt mest kända och stora berg i närheten här från Saltoluokta, Lulep Gierkav (1138möh) med drygt 700m stigning från stationen. Det tog oss 69min i distanstempo, räknar med att det går att pressa en bit under timmen en bra dag om jag springer fort, men det återstår att se. Knät gillade inte alls löpturen lika mycket som jag så det har blivit två vilodagar sen bestigningen, hoppas på att kunna springer igen imorgon. Det är en ganska tråkig topp men vägen upp är kul och varierande, sen är det en riktigt bra tur, som både kan användas till testbana och distansrunda. Många höjdmeter med fin utsikt. Om jag får gissa lite på ett troligt scenario i sommar kommer jag förmodligen återkomma till den toppen ganska många gånger innan jag åker hem. Den som lever får se.

 

Löpning ned från toppen.

 

Igår som sagt vilodag från träning men heldag ute i det gröna och tog väl gott och väl 15000 steg enligt klockan innan det blev läggdags. Vi personalen åkte båt till Stora Sjöfallets nationalpark och även naturrum. Jävligt kul faktiskt. Bra kollegor som kanske snart ska benämnas som vänner istället. Sjöfallet var coolt likaså naturrum, men det enkla som att ligga på renfäll på en puttrande båt tillsammans med alla andra var nästan det bästa. Bilderna får kanske tala för sig själv:

Kierkavs topp siktat från båten.

Stora sjöfallets nationalpark.

Amy och Olga.

Alexander och Linnea.

 

På kvällen badade vi vedbastu. Kan inte beskriva känslan av hur skönt det faktiskt var. Varmt i bastun, kallt i vattnet, soligt och vindstilla i luften. Badade 4 gånger inom loppet av ca. en timma, men varje bad krävde minst 15min vedbastu för att man över huvud taget skulle ta sig i då vattnet bara var 5-10 grader varmt. Blev inte många simtag innan kroppsdelarna börja strejka. Fint. En bild från bastun (helt ok?).

 

Sämre utsikt från en bastu har jag förmodligen haft om jag får tänka efter.

 

Idag inte heller någon träning, men från 06:50 – 20:55 har det varit FULLT ÖS. Knät har känts lite bättre än gårdagen som tur var, men trött i kropp och knopp så kände mig inte tvingad att springa, kroppen måste få den vila den behöver. Har fått väldigt mycket annat gjort istället.

 

Patient precis återupplivad efter ett realistiskt hjärtstopp inne i städskrubben. Suddig bild tyvärr.

Saker jag mer gjort idag:

  • Gått en snabbkurs och fått godkänt i HLR-utbildning.
  • Lärt mig massor om akuta sjukvårdsscenarior (ex. kraftiga blödningar, nackfrakturer, svåra sjukdomsfall).
  • Gått informell utbildning i brandsäkerhet och släkt docka med brandfilt.
  • Haft tre stycken brandövningar, varav en oförberedd nu sent på kvällen.
  • Ätit en ganska god vegansk+glutenfri lasagne (Hur är det ens möjligt utan nötkött och mjölk?).
  • Fått reda på mitt schema!

Nu när schemat är här, introt är slut och stationen öppnar imorgon känns det mer på riktigt detta äventyr. Har längtat efter detta länge. Jag har nog förträngt dem få helvetesdagarna från Storulvån då jag jobbade där som servitör för två år sedan, kommer bara ihåg hur jäkla kul vi hade och hur roligt det var att jobba som servitör. Så nu ser jag med glädje fram emot att börja jobba med det igen, få ge utmärkt service på ett magiskt ställe med vänner. Kommer nog bli toppen de allra flesta dagar (alla dagar kan inte vara bra?). Så 14:45 imorgon stämplar jag för första gången in som servitör på Saltoluokta. Hur fett är inte det? Kom och besök mig vetja!

Tack för nu. Det vankas bastu och varma mackor alldeles strax som det verkar. Jag är trött som ett as, men nu är alla tidiga mornar över, den enkla planen som finns från nu är att vända på dygnet lite. Som servitör kommer jag kanske jobba fram till midnatt, så sena kvälla och sena mornar är väl planen. Då jag börjar på eftermiddagarna finns det ju fortfarande gott om tid för fysiska aktiviteter på förmiddagarna. Blir toppen. Hade!

/Anton Hallor